De supermarkt als kweekvijver voor natuurlijk leiderschap
Bij een leiderschapstraject van een supermarkt (Jumbo) mocht ik de jongste deelnemer, die ik ooit in een groep heb gehad, verwelkomen. Zestien jaar was hij. Zijn collega’s waren amper ouder. Heerlijk om dat verrukkelijke ietwat naïeve zelfvertrouwen mee te mogen maken. Niet belemmerd door wat allemaal wel en niet hoort, maar volledig gaan voor een leuke stimulerende werksfeer en een goed resultaat. Volstrekt open en vrij wisten ze elkaar aan te geven hoe hun supermarkt optimaal kon functioneren. Waarbij ze elkaar op een losse en ontspannen wijze feedback en tips gaven om tot een nog betere samenwerking en resultaat te komen.
Het lijkt soms simpel, werken in een supermarkt. Niets is minder waar. Achter de schermen ligt een zeer dynamische uitdagende wereld verborgen. Complex qua organisatie, logistiek en klantgerichtheid. De supermarkt is vaak een eerste werkplek voor jongeren. Een belangrijke speler die bijdraagt aan de opvoeding en arbeidsethos van jonge mensen en waar talent direct benut wordt. Juist het pragmatische en hands on karakter maakt de supermarkt geschikt als leerschool en kweekvijver van talent.
Zaken als het omgaan met klanten, bestellen, netjes en gestructureerd werken, elkaar aanspreken en aansturen dragen in hoge mate bij aan de ontwikkeling van jonge mensen.
Vaak zien we alleen talent in slimme leertijgers, maar de supermarkt is bij uitstek een plek waar praktijkmensen bijzonder tot hun recht komen.
Een mooi voorbeeld daarvan maakte ik twee dagen later mee. Ik mocht weer een groep jonge leidinggevenden van een collega supermarkt begeleiden. Een van hen was de achttien jarige assistent-manager van een afdeling, mentor van zo’n 60 medewerkers! Hij is lekker assertief, heeft een feilloos inzicht in het reilen en zeilen van de winkel en in de onderlinge verhoudingen. Door de ruimte die deze jonge leidinggevende nu al krijgt om zijn talenten in te zetten brengt hij een schwung en sfeer in de winkel die zijn weerga niet kent. Zonder last van theoretische kaders of communicatieregels. Gewoon recht uit het hart. Het blijkt dat deze manier van leiderschap door de collega’s hoog gewaardeerd wordt. Zelfs de “ouderen” kunnen het waarderen door deze achttien jarige aangestuurd te worden. Hij maakt makkelijk contact, gaat met ze in gesprek en vraagt input. Met deze input gaat hij aan de slag en laat de mensen hiermee weten en voelen dat hij input van iedereen serieus neemt. Hij betrekt ze bij de besluitvorming en maakt ze medeverantwoordelijk voor sfeer en resultaat. Hij speelt geen leidinggevende maar vervult zijn rol als leidinggevende volstrekt natuurlijk. Precies dit wordt enorm gewaardeerd. Hierdoor krijgt hij het vertrouwen om te doen wat bij zijn rol past, los van zijn leeftijd. In mijn ogen de essentie van natuurlijk leiderschap.
Ik daag organisaties uit het lef te hebben om jonge mensen de kans te geven hun natuurlijk leiderschap in te zetten als blijkt dat ze daar talent voor hebben, zonder dat ze al 10 jaar ervaring moeten hebben. Laat ze mee denken, mee beslissen, laat ze groeien en bloeien. Durf ruimte te geven aan de enorme diversiteit aan talenten die jongeren bezitten zonder ingewikkelde profielschetsen en een overtrokken eisenpakket aan ervaring. Het talent van natuurlijk leiderschap tref ik vaak aan binnen de supermarkten waar ik werk; kweekvijvers van natuurlijk leiderschap.